Електронний уряд: блискуча ідея далека від реальності

4 грудня у депутатській кімнаті (так називається кімната №1 адмінбудівлі) відбулася презентація концепції електронного уряду (або електронного самоврядування), яка була організована з метою ознайомити нових місцевих обранців із так названою альтернативою сучасного управління місцевими громадами. Проте, чи то організатори недопрацювали, чи то депутати були надто зайняті, але їхня присутність на зустрічі була мінімальною – декілька чоловік.

Чого хотіли організатори? Розповісти депутатам міськради про альтернативний спосіб керування майже всіма процесами управління громадою за допомогою електронного (комп’ютерного) врядування. Фактично, головна ідея – комп’ютер замість чиновника. Мовляв, виключаючи людську складову із процесу самоорганізації, ми виключаємо купу недоліків, головний з яких – корупція.

Виступаючий Олег Рудницький довго розповідав про те, як воно класно виглядає в інших країнах світу. Мовляв, саме електронне врядування дозволяє економити (чи то збільшувати) бюджетні надходження ледь не на 50 відсотків. Але більше розмова зводилася до того, як добре тепер у Польщі, Канаді чи деінде, а у нас – кепсько.

З цим важко не погодитися, але справа далеко не в наявності електронного врядування – навряд чи його сьогодні можна розглядати як спасіння для України та для Світловодська загалом.

Слова про те, що е-уряд повністю прибирає корупційну складову і робить абсолютно прозорим принцип залучення інвестицій є всього-на-всього голослівною теорією.

Принцип заміни чиновника на комп’ютер для нашого життя-буття непродуманий і відверто кажучи, недолугий. Хочете приклад? Уявіть собі, що водія автобусу теж замінили на комп’ютер. Як далеко він заїде по наших дорогах, з нашими застарілими автобусами, безпринципними пасажирами і т.п. Спочатку треба відновити дороги, щоб ваша поїздка не закінчилася в першій же канаві. Далі – оновити автопарк, забезпечити якісним пальним і навчити людей елементарним принципам культури і взаємоповаги. От тоді можна і про комп’ютери подумати.

Загалом, презентація не справила враження, питання сире і досить коштовне. Якщо у презентувальників і є чіткий план дій, то його представлено не було. Розмови про те, як стане все прозоро і багато заживе Світловодськ поки що не є переконливим аргументом.

Ще цікаве питання ціни реалізації самого проекту. Як зазначив О. Рудницький, є два шляхи розвитку: повільний, але більш дешевий, і швидкий, але, відповідно, більш дорогий. А  мова йде про не мало-не багато від 10 до більше 100 тисяч єврів. Переведіть в гривні самі. Дуже сильно треба повірити в доцільність е-уряду, аби виділити із бюджету такі кошти. Та й тривалість від початку до кінцевого результату ледь не десяток років.

Ні, варто визнати, що ідея ніби то і не погана, і самі організатори заходу хочуть допомогти вирішити певні наболілі питання нашого часу, але дуже мало розуміються на реаліях, в яких наразі перебуває комунальне господарство нашого міста та про соціально-економічні складові формування міського бюджету Світловодська…

Власкор.

In : Головна , Новини

About the author

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked ( required )

Розсилка новин