Що чекає господарів квартир найближчим часом?

Вступив в силу новий Закон України «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирних будинках». Незважаючи на те, що закон містить у собі серйозні зміни в системі управління житловими будинками, влада не поспішає інформувати населення про нововведення. Що ж чекає власників квартир багатоповерхових будинків у найближчій перспективі?

Новий закон руйнує монополію Жеків на надання житлово-комунальних послуг і перекладає всю відповідальність за утримання та управління будинком на його жителів. Відтепер власники квартир багатоповерхових будинків повинні займатися не тільки своїми будинками, але і сходами, ліфтами, дахом і двором. Згідно з нововведеннями, мешканці мають час до 1 липня 2016 року, щоб визначитися з тим, хто буде здійснювати управління будинком надалі.

Вирішувати подальшу долю свого будинку, а відповідно – свого комфорту і благоустрою, власники квартир повинні на загальних зборах. Таким чином мешканці повинні вибрати керуючого будинком зі свого середовища, або запросити керуючу фірму, яка буде надавати всі житлово-комунальні послуги, відповідати за утримання будинку, ремонт, буде підзвітна жителям. Вартість таких послуг визначається за домовленістю сторін.

За новими правилами, щоб збори відбулися, достатня присутність трьох жителів з усього будинку. Проте все, про що буде йти мова на зборах, ініціатори зборів повинні письмово повідомити інших і шляхом опитування інших жителів ухвалити остаточні рішення.

Якщо власники квартир не зможуть прийти до угоди до липня наступного року, тоді орган місцевого самоврядування сам призначить будинку керуючу компанію. За неготовність взяти на себе відповідальність доведеться платити в прямому значенні цього слова. Тобто ймовірність того, що вартість послуг керуючої компанії, яку обере і призначить держава, буде завищеною.

Які підводні камені включає в себе новий закон, пояснила в громадській приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини в Миколаєві експерт “Фонду розвитку міста Миколаєва” Тетяна Золотухіна: “Головна мета нового закону – пробудити у жителів будинків почуття власника. Почуття власника повинно накладати почуття відповідальності . Найбільша наша проблема – відсутність контролю. Мешканець будинку не цікавиться, за що він платить, не контролює роботу Жеків. Зараз є можливість взяти відповідальність за благоустрій свого будинку на себе. Якщо жителі висловляться проти самостійного управління будинком або не знайдуть керуючу компанію, це буде означати, що вони не прийняли рішення про спосіб управління своїм будинком. Тоді з 1 липня 2016 року орган місцевого самоврядування на конкурсній основі вибере такому будинку керуючого або управлінську фірму, яка буде грати за своїми правилами і запропонує жителям свої тарифи. Як варіант – таким керуючим може стати все той же ЖЕК. Така байдужість мешканців може дуже боляче вдарити по їхніх кишенях”.

Що пропонує новий закон? Основні моменти:

– Тепер, щоб відмовитися від послуг Жеку, не потрібно створювати ОСББ.
Мешканці на загальних зборах повинні визначитися, яким чином вони будуть здійснювати подальше управління своїм будинком – самостійно чи з допомогою керуючої компанії.

– Тариф на управління тепер входить: санітарно-технічне обслуговування будинку, поточний і капітальний ремонт, винагорода управителю. Варто звернути увагу, що з 1 січня 2016 року вводиться в дію норма заборони органів місцевого самоврядування встановлювати тарифи нижче економічно обґрунтованих.

– У Законі України «Про ОСББ» з 1 липня вилучена норма щодо першого капремонту в нових ОСББ за рахунок попереднього балансоутримувача, як це було раніше. Скасовані будь-які види дотацій з бюджету для постачальника послуг на утримання житла та капітальний ремонт.

– Бігати за жителем, або навпаки, за постачальником послуг, тепер не потрібно. Договір про надання послуг з управління підписує обраний загальними зборами керуючий і від імені мешканців уповноважена особа (особи). Завірені копії рекомендованим листом надсилаються всім жителям.

Тобто власник трикімнатної квартири може більше впливати на прийняття рішення, ніж власник однокімнатної квартири. Якщо під час зборів рішення не набрало достатньої кількості голосів, то в ініціативної групи зборів є ще 2 тижні на письмовий опитування мешканців. Рішення приймається за результатами зборів та письмового опитування.

З чого почати? Орієнтовний план дій:

  1. Познайомитися з сусідами.
  2. Організувати зустріч, щоб визначитися з подальшою долею будинку – призначити власного керуючого (в кожному будинку серед жителів точно знайдеться один бухгалтер і будівельник) або зайнятися пошуками керуючої компанії.
  3. Придивитися до найближчого оточення – познайомитися з мешканцями сусідніх будинків, які, можливо, мають досвід створення ОСББ та управління будинком. Можливий варіант – домовитися з керуючим сусіднього будинку, щоб той здійснював управління і вашим будинком на перший час.
  4. Можливий варіант – об’єднатися з іншими будинками і вибрати для себе спільного керуючого або керуючу фірму.
  5. У разі необхідності – звернутися за консультацією юриста в громадські приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини.

Джерело: http://chp.com.ua

In : Головна , Новини , Суспільство

About the author

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked ( required )

Розсилка новин
  • Взломан украинский реестр недвижимости: всё таки зря отменили свидетельство о праве собственности
  • Таємний план Порошенка: політолог про те, чого хоче президент
  • ДТП на вулиці Бойка. ФОТО.
  • Семигодинна 21-ша чергова сесія
  • Кабмін повертає техогляд для легкових автомобілів