На сесії міської ради: новий перший заступник, нове комунальне підприємство і все ті ж дивні назви вулиць

18 лютого у сесійній залі адмінбудівлі пройшло пленарне засідання восьмої сесії Світловодської міської ради сьомого скликання.

Розпочали із уточнення порядку денного. Депутат Сіромаха від Опозиційного блоку запропонував включити два проекти рішень: про звернення до Верховної ради та Президента України із закликом про недопущення легалізації на території України одностатевих шлюбів (депутати трохи пожартували з цього приводу, але до розгляду рішення включили) та про відміну рішення про перейменування вулиць міста відповідно до Закону України про декомунізацію (тут жартів не було, але і цей проект включили). Стосовно останнього знову розгорнулася полеміка. Марк Сіромаха намагався довести колегам, що багато мешканців міста просто шоковані від тих назв, які понапридумували «спєци» із топонімічної комісії, а депутат Москаленко наполягав на тому, що вони все зробили в рамках вищезгаданого Закону. Та скільки б про це не говорили, варто визнати, що в плані інформування громадськості робота комісії була, м’яко кажучи, недостатньою.

Тож порядок денний затвердили і перейшли до депутатських запитів. Депутат Ірина Гайчук просила відновити дорожню службу в місті, яка займатиметься латанням наших нещасних доріг, Вадим Степанець закликав у зв’язку із «епідемією» кримінальних правопорушень та недосконалою роботу правоохоронців провести «чистку» в рядах поліції, Андрій Москаленко просив створити комісію, яка контролюватиме перебіг адміністративно-територіальної реформи, тощо.

Із відповідей на запити встигли заслухати тільки непереконливе бурмотіння в. о. начальника управління ЖКГ Боровського, що процес реконструкції (чи то капітального ремонту) будинку 24 по вул. Приморській триває, але це буде довго-довго. Перед депутатами виступила мешканка цього будинку, яка зазначила, що вони «…чують і фізично відчувають, як їхній будинок тріщить і розповзається». Питання залишили на контролі.

Тут міський голова оголосив, що час, відведений на запити вичерпано, тому запропонував перейти до робочих питань. Депутати погодились.

Спочатку обранці взяли до відома звіт про виконання міського бюджету, за виключенням фракції «Свобода», депутати якої вирішили колективно утриматися, бо вважають, що виконання бюджету є незадовільним в частині наповнення. Головне, що змінити ситуацію вони жодним чином не можуть, проте мають право «крутити носом».

Далі внесли зміни до міського бюджету: виділили кошти на ремонт адмінбудівлі та розділили залишки 2 мільйонів, спрямованих на початку року на ПТУ (залишилося 1 670 тисяч грн., бо один місяць профінансували повністю і видали аванс за лютий раніше, ніж Верховна Рада повернула ПТУ до державного фінансування). Гроші дісталися медикам, освітянам і потрохи на УЖКГ, управління молоді і спорту та ін.

Після розгляду бюджету зробили перерву. Другу частину пленарного засідання депутати почали із розгляду питання про структуру та штати виконавчого комітету. Коротко зазначу, що обранці проголосували «за» державних реєстраторів юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та державних реєстраторів речових прав на нерухоме майно, реєстраторів місця проживання та зняття з обліку (прописка-виписка) та комп’ютерника виконкому. А от радників міського голови знову не підтримали.

Питання надання пільг щодо плати на землю двічі розглядали на виконкомі і так і не дійшли згоди, адже в разі погодження всього переліку «прохачів» місто втрачає 860 тисяч грн. Тому не дивно, що і міська рада черговий раз відправила проект на доопрацювання.

Далі розглянули блок питань врегулювання архітектурних відносин і перейшли до затвердження заступників.

Отже, кандидатуру Олени Балюк, начальника управління УПСЗН, на посаду першого заступника проголосували «за», хоч і з певною напругою: лише 20 голосів. Тим не менш ми вітаємо Олену Вікторівну і бажаємо їй успіхів, адже роботи накопичилося стільки, що радіти фактично нічому.

Заступника ж з гуманітарних питань, на посаду якого претендувала Ірина Щербина, не підтримали: не вистачило буквально двох голосів.

Дивним хочеться назвати реакцію депутатів на проект про затвердження складу Координаційної ради по програмі громадського бюджету – таке враження, що обранці раптом злякалися, що громада спрацює краще ніж вони і питання не проголосували. А дивно тому, що по суті питання не було і слова заперечень (по складу комісії), просто деякі депутати «включили задню» з невідомих причин і засумнівалися в доречності громадського бюджету як явища. Не буду коментувати, лише зазначу, що недовіра до громадськості може обернутися недовірою до самих депутатів.

Далі міська рада створила нове комунальне підприємство «Світловодськтеплоенерго», яке має стати «обігрівачем» багатоквартирних будинків міста та затвердили його статут.

Додатково розглянули «смішне» звернення до урядовців не підтримувати одностатеві шлюби в Україні, але коли це питання підтримав архієпископ Олександрійський та Світловодський Боголєп – жарти припинилися. 23 голоси «за».

Відміну перейменування вулиць відверто кажучи ставити на голосування вже не мало сенсу, так як на момент розгляду цього питання в сесійній залі залишилось 18 депутатів (на годиннику було декілька хвилин на шосту вечора!) і було чітко зрозуміло, що підтримки воно не набере. Так і сталося – «за» лише 8 обранців.

Ну і наостанок до міської ради (точніше, тієї частини, яка ще залишилася) звернувся архієпископ Боголєп, який просив «не розхитувати човен», на якому ми всі пливемо і закликав до об’єднання у справі побудови спільного майбутнього. От би його слова та депутатам у вуха.

А ще дуже хочеться попросити депутатів вивчити нарешті регламент: що голосувати руками, що поіменно, і які з питань є процедурними та скільки голосів мають набрати – зекономите купу часу.

Микола Шверненко.

About the author

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked ( required )

Розсилка новин