Зустріч влади з директорами шкіл. Переймання Олександрійського досвіду

Сьогодні міський голова зібрав керівників Світловодських шкіл для спільної зустрічі з директором Олександрійської школи Кравченко Борисом Євгенійовичем і юристом Олександрійського виконкому Банковським Олегом Георгійовичем. Говорили про реорганізацію управління освіти та управління шкіл – тема, яка останнім часом наробила багато резонансу по всьому місту.

Директор школи №15 міста Олександрії розповів про досвід децентралізації освітніх закладів у його місті. Досить довго пан Борис говорив про те, як вони важко працювали з директорами, усі разом вчилися, боролись зі складнощами і нарешті прийшли до того, що деякі школи міста в рік економлять по кілька сотень тисяч гривень. Почалося це у 2014 році, коли  в 10-ти школах міста провели таку реформу. Погодьтеся, більше схоже на казку, а не на дійсність. Тим не менш, директор у своїй промові запросив присутніх освітян Світловодська до Олександрії, аби вони на власні очі переконалися у такому чудодійному ефекті децентралізації. А міський голова в свою чергу запевнив педагогів, що знайде автобус і повезе усіх разом туди.

Потім говорив другий гість, виконкомівський юрист і  Олександрійський міськдеп пан Олег. Він пояснював організаційні моменти. Директор отримає більше прав і обов’язків, ніж має зараз, а тому власноруч керуватиме посадами і господарською частиною, як юридична особа. «Це відповідальність, це крок вперед, це розвиток ваш і розвиток вашого закладу  і це здорова конкуренція між вашими закладами», – так характеризував децентралізацію шкіл Олександрійський юрист.

«Дуже велике значення має мережа класів. Якщо середня наповнюваність до 27 учнів, то можна жити. Якщо у вас буде 19-20 – це дуже важко буде», – висловився Борис Євгенійович. Мовляв, зводити класи можна, але це може вдарити по ефективності навчання, тому робити це слід з розумом. А після впровадження змін міські школи чекає шалена конкуренція.

У педагогів, звичайно, виникло багато питань, які вони поставили гостям.  Звучали питання,  щодо тендерних закупівель, забезпечення шкіл бухгалтерськими кадрами, наповнюваності шкіл, фінансового забезпечення… Олександрійці люб’язно відповідали на них і разом з Валентином Козярчуком, переконували усіх, що децентралізація шкіл – це дуже рентабельно і класно. Між тим, міський голова розповів, як будуть економити кошти на енергозабезпеченні. Для спорткомплексу буде побудована котельня, власник якої продаватиме місту тепло значно дешевше, ніж це робиться зараз. Мер наочно в цифрах продемонстрував вигідність такого кроку і відзначив, що в його планах будувати котельнідля шкіл, але пізніше.

Зустріч підійшла до кінця, але сказати, що  керівники  Світловодських  шкіл  отримали  відповіді  на  всі  свої  запитання  та  сформували  своє  чітке  бачення і  відношення  до  пропонованої реформи,  мабуть  не  можна.  Реакція присутніх була різною, але в більшій мірі скептичною. Тим не менш, усі бачать, що міський голова дуже переймається питанням реорганізації освітньої галузі міста. Чи вдасться йому це зробити?..  Час  покаже,  та   все  ж, треба  віддати  йому  належне  в  його  наполегливості  в  піклуванні,  щодо  освітян – не вдалося з  першого разу,  але це його  не  зупинило і  робота,  як  бачимо,  продовжується.

Дмитро  Шевчук.

In : Оперативні новини , Політика , Суспільство

About the author

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked ( required )

Розсилка новин