Сесія з мілітарним присмаком

34-та сесія Світловодської міської ради тривала понад 8 годин і … не закінчилась.  Близької дев’ятої вечора Валентин Козярчук оголосив перерву до 10 години ранку наступного дня 22 березня. За цей час наші посланці встигли посваритись «почубивши» один одного, підняти руку «за», «проти» чи «утримався», вручити подяки, зробити гучні зави, трохи матюкнутися, сходити на декілька перерв, покурити, повечеряти та навіть придрімнути. Як наслідок, продуктивність засідання сягнула аж близько трьох десятків питань порядку денного чергової сесії з понад 50-ти. Це коротко про боротьбу за владу у Світловодську у період невиборчий, або про чергову сесію світловодських обранців.

Починалось все о 10-й годині ранку гарного весняного дня 21 березня 2017 року з оголошення міським головою про наявність кворуму для проведенняцієї сесії. Пролунав гімн і почали … працювати.

Секретар міськради Юрій Сапянов повідомив присутніх про надходження заяви щодо отримання інформації від начальника Світловодського відділу поліції про хід розслідування щодо побиття нашого співвітчизника, громадського активіста Михайла Берчука. Надали слово керівнику світловодської поліції Андрію Гулому, який повідомив про порушення кримінального провадження за ч.2 ст.121 ККУ та тяжкі тілесні пошкодження нанесенні групою осіб; на даний час проводиться слідство за декількома версіями, що є таємницею слідства. Дана подія знаходиться на контролі в обласному управлінні поліції. Під час його пояснення в сесійну залу зайшла група людей у військовій формі розмістившись попереду головуючого та секретаря ради. Як з’ясувалось це члени громадського об’єднання воїнів АТО, які виріши прийти з вимогами після минулої 33-ї сесії та з’ясувати «непонятки» з депутатом Сергієм Волоховим (на цій сесії депутат С. Волохов був відсутній). Але це була не єдина вимогаАТОвців! Лідер ГО Олександр Спутніков задекларував наступні вимоги:розглянути першим питанням сьогоднішнього порядку денного щодо включенням чотирьох осіб до його складу виконкому представників ГО Світловодської спілки воїнів АТО: Валерія Бабіча, Семена Котова, Віталія Стеблину, Івана Бурова та ще й  аж 2 особи від ГО асоціації малого та середнього бізнесу – Олега Рудницького та Євгена Яковенка. Тобто доповнити виконком 6-тьма особами. Після слів «Тихо, потом будем решать дальше» продовжив ряд вимог:врегулювати земельні питання воїнів АТО; виділити земельні ділянки під гаражі; вирішити питання безкоштовного харчування дітей у закладах освіти (повноцінне харчування, не «булочка з чаєм»); провести аудит всіх комунальних закладів з включенням до складу комісії людей з вище зазначених ГО; вирішити питання безкоштовного медичного обслуговування та забезпечення відповідних пільг; сприяти створенню умов для безкоштовного отримання житла воїнам АТО; врегулювати питання пасажирських перевезень воїнів АТО; провести першочерговий ремонт доріг, за якими рухаються “маршрутні таксі”; міськдепам письмово звернутись до вищих органів влади з підтримкою щодо Закону про зброю. І ось почалось…

З першою вимогою погодились і поставили на розгляд питання складу виконкому. На цьому і забуксували на цілих 5 годин з кількома перекурами. Голова та депутати вносили пропозиції, шукали компроміси,сварились, звинувачували один одного, голосували, пропонували змінити склад виконкому до 18, 20, 40  і більше осіб,обміняти одних на інших тощо… Увесь цей час, тримаючи у руках свій крутий рекламний банер національного корпусу, хлопці стояли прикриваючи спинами президію та намагались зрозуміти, що коїться у залі ради. Тяжко. Час від часу погоджувались на компроміси депутатів, обурювались, змінювали думку та врешті решт відмовились від 2-х чоловік чи то партії «Воля», чи то від ГО асоціації малого та середнього бізнесу і запропонували двох своїх активістів: 1-го члена виконкому і 1-го керуючого справами виконкому – члена виконкому. Але після перерви думка змінилась… знову стояли на входженні до виконкому 4-х осіб АТОвців. Врешті решт депутат Андрій Маліцький виніс пропозицію та відмовився від квотної посади  партії вносити кандидатуру багатодітної матері Світлани Руденко на місце у виконкомі та запропонував цей портфель для кандидатури  АТОшникам. Проголосували! Затвердили Валерія Бабіча. Потому ще кілька разів голосували пропозицію мера збільшити кількість членів виконкому, читали закон, створювали комісію і тому подібне. Але не сталося… Пролунали ще компроміси щодо заміни членів виконкому: а саме заміни мешканця міста Кропивницький пана Юрія Медвєдєва, заступників міського голови та, врешті решт, корупціонера пана Миколу Сопільняка (про це повідомив та неодноразово наголошував депутат Вадим Степанець, демонструючи рішення суду) на членів ГО воїнів АТО. Потому депутатський табір розділився на дві частини: за збільшення чисельного складу виконкому і проти такої практики. Останні мотивували свою позицію тим, що після збільшення кількості членів виконкому, саме таким чином, у майбутньому можуть прийти представники інших громадських організацій, яких у Світловодську чимало, з вимогами ввести до складу виконкому своїх людей, і це перетвориться на безкінечну епопею.

Далі згадали бюджет 2017, тариф на перевезення 4,50 грн, стан міських доріг після зими, ремонт даху будинку міськвиконкому, незаконні тендери тощо.

Врешті домовились про одного вже проголосованого члена виконкому, одну людину – майбутнього керуючого справами, а інші два члена на виконкому депутати повинні розглянути на наступному засіданні Світловодської міської ради та затвердити їх. Потім Олександр Спутніков нагадав про «непонятку» з Волоховим, «непонятках» з бабульками у маршрутках, іншими вимогами зачитаними ним п’ять годин тому. Послухавши теплі слова Таїсії Гончаренко хлопці подякували, нагадавши про свої вимоги і пішли.

Міський голова та секретар міської ради, вже переставши дихати у спини АТОвцям, продовжили разом з депутатами розглядати порядок денний, де було ще чимало важливих для міста питань.

Далі буде…

Матеріал: ТарасаФіліпчука

About the author

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked ( required )

Розсилка новин