Співпраця з роботодавцями – основний пріоритет служби зайнятості

Одним із першочергових завдань Світловодського міськрайонного центру зайнятості є досягнення високого рівня співпраці з роботодавцями, що передбачає розуміння та наполегливу роботу над якіснішим задоволенням їх потреб.

Залученню роботодавців до співпраці  передує активна роз’яснювальна робота щодо можливостей  задоволення центром зайнятості потреб роботодавців у персоналі і щодо соціального значення діяльності державної служби зайнятості.

Результативною формою отримання інформації про стан підприємств та визначення форм подальшої співпраці з ними є відвідування ринкоутворюючих підприємств керівництвом центру зайнятості, спеціалістами відділу взаємодії з роботодавцями. Саме від ринкоутворюючих підприємств залежить політика зайнятості в місті та районі. Протягом 8 місяців 2017 року працівники Світловодського міськрайонного центру зайнятості відвідали понад 800 підприємств.

Відвідування ринкоутворюючих підприємств у більшості випадків є результативними у плані подальшої взаємодії зі службою зайнятості. Так, з відвідин  працівниками  Світловодського міськрайонного центру зайнятості у 2016 році ТОВ “Світловодський маслосирзавод” розпочалася тісна співпраця цього підприємства зі службою зайнятості, яка продовжилася й у поточному році.

Після з’ясування економічного стану підприємства, його потреби у працівниках був проведений багатоступеневий підбір кадрів. Результатом стало працевлаштування  протягом 2016 року більше 124 осіб  та протягом поточного року – понад 130 осіб  на вакантні та нові робочі місця, в т.ч. – 42 особи квотних категорій.

Ефективність виконання замовлень роботодавців є важливою передумовою якісного вирішення ще одного головного завдання центру зайнятості – сприяння працевлаштуванню незайнятих громадян.

Загальна кількість наданих роботодавцями та зареєстрованих у центрі зайнятості вакансій за 8 місяців 2017 року становить 1032 одиниці, з них 88,50% були укомплектовані за направленням служби зайнятості.

Із зареєстрованих у службі зайнятості 22% складають вакансії із мінімальною заробітною платою, 75%  – від мінімальної до  прожиткового мінімуму та до середньої заробітної плати по регіону,  3 % – вакансії із заробітною платою понад середню по області.

Середня тривалість укомплектування вакансій  становить 13 днів. З початку 2017 року року працевлаштовано понад 900 осіб.

Результативною формою співпраці з роботодавцями щодо пошуку претендентів на вакантні місця є проведення ярмарків, міні-ярмарків вакансій, що дають можливість поспілкуватися роботодавцям та шукачам роботи. За допомогою ярмарків вдається в найкоротші терміни підібрати роботодавцям працівників.

Зокрема, спеціалістами центру зайнятості у поточному році було організовано і проведено 34  ярмарок вакансій, у яких взяло участь понад 500 безробітних та за участю понад 100 роботодавців.

Співпраця із роботодавцями дає позитивні результати. Активно користуються роботодавці такою послугою, як відшкодування єдиного внеску.

Так, з початку 2017 року працевлаштовано 7 безробітних,  з них: 2 – особи, які потребують соціального захисту і не здатні на рівні конкурувати на ринку праці.

Спеціалісти центру зайнятості докладають максимум зусиль щодо працевлаштування малозахищених категорій  безробітних. Результатом такої роботи є працевлаштування 193 особи, які потребують соціального захисту, з них 16 – інваліди, які не досягли пенсійного віку.

Серед пріоритетних напрямків соціальних послуг, які надає служба зайнятості, – організація професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації безробітних,  зокрема на замовлення роботодавців.

Сьогодення вимагає гнучкого пристосування служби зайнятості до сучасних потреб ринку. Через професійне навчання безробітних центр зайнятості задовольняє потребу роботодавців у кваліфікованій робочій силі, вирішує проблему довготривалого безробіття.

Щоденно працівникам центру зайнятості доводиться змінювати уявлення безробітних, переконувати, що їхнє майбутнє, зокрема робота, залежить від них самих. Це є першим кроком роз’яснення того, що ринок праці складається не в центрі зайнятості, а його формують пропозиція і попит, працездатні люди і роботодавці.

Отож, лише завдяки тісній співпраці з роботодавцями служба зайнятості забезпечує збереження обсягів працевлаштування незайнятого населення. На сьогодні роботодавці мають можливість отримувати в центрі зайнятості комплекс послуг, що не має аналогів в інших структурах соціального захисту. Державна служба зайнятості, виконуючи на ринку праці посередницькі функції, допомагає громадянам знайти потрібного роботодавця і підходящу роботу, а роботодавцям – кваліфіковану робочу силу.

Сідненко Н.І., начальник відділу взаємодії з роботодавцями Світловодського міськрайонного центру зайнятості

У розділі : Новини , Суспільство

Про автора

Публікації по темі

Залишити коментар

Адреса вашої електронної пошти не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені ( обов’язкове )

Розсилка новин
  • ПАЛАЦ РОЗВАГ!
  • Сепаратисти наступають: у Кіровограді намагалися створити “народну республіку”
  • Працівники «Світловодськпобуту» вкотре пікетують. Чи розпочнеться опалювальний сезон вчасно?
  • Прощання з захисником України Артемом Рощіним – фото, відео.