Українцям необхідно перереєструвати свою нерухомість

В Україні на повну силу після перехідного періоду запрацювали нові правила реєстрації прав на нерухомість. В силу вступила нова редакція закону “Про держреєстрацію прав на нерухоме майно та їх обтяжень”.

Головні зміни: тепер єдиним документом, що підтверджує право власності на квартиру, є виписка з Єдиного держреєстру речових прав на нерухомість; вносити зміни до реєстру можуть тепер не тільки нотаріуси, а й департамент держреєстрації Мін’юсту (колишня Держреєстраційної служба), органи влади, аж до сільради; а за внесення до реєстру даних доведеться платити.

Навіщо

За словами юриста Володимир Столітній, що спеціалізується на питаннях нерухомості, нововведення спрямовані на те, щоб громадянам та юрособам стало простіше узаконити своє право на будинок, квартиру та іншу нерухому власність, наприклад підприємство або офісний будинок. “Якщо раніше договору купівлі-продажу, міни, дарування, вступу в спадщину реєстрував тільки нотаріус, то зараз це можна зробити, наприклад, в центрі надання адмінпослуг, а з часом – навіть у сільраді, якщо його посадові особи (голова, секретар) отримають доступ до реєстру, – говорить Столітній -. Особливо це актуально в глибинці, адже в райцентрах нотаріусів мало, і черга до них розписана на тижні вперед, а в селах їх зовсім немає “.

Що робити

Як роз’яснили нам у Мін’юсті, реєстр нерухомості діє з 1 січня 2013 р, і якщо до цієї дати будинок, квартира і т. д. не змінювали власника, то в реєстрі такого об’єкта немає. Він може бути внесений або в електронний реєстр БТІ, який формувався в 2010-12 рр. і тепер використовується БТІ як архів, або в паперовий архів БТІ. Власникам нерухомості, які не збираються її продавати, дарувати, заповідати, вносити зараз дані до реєстру не обов’язково, всі паперові документи на право власності дійсні.

Але внести бажано з двох причин. Перша – в майбутньому доведеться це зробити (наприклад, власник помре, і постане питання про оформлення спадщини) і треба йти в БТІ за довідкою, що нерухомість дійсно є в реєстрі (штамп про реєстрацію на самому документі не в рахунок). Друга – внесена до реєстру нерухомість гарантовано захищена від аферистів, попереджають у Мін’юсті, а от житло, зареєстроване в паперовому реєстрі, може бути перепродано потай від власника. Внести нерухомість в новий реєстр можна у нотаріуса (це дорожче, від 300-500 грн) або в центрі адмінпослуг (вони є у великих містах, ціна послуги – 34 грн).

Мінуси

Рієлтор Максим Єрмоленко побоюється, що збільшення кількості осіб, допущених до реєстру, уповільнить або зупинить його роботу (сайт ляже): “Зростає ймовірність помилок, а то і зловживань, якщо документи почнуть оформляти в сільрадах, а не нотаріуси”. За словами Столітнього, необгрунтовано завищена плата за термінову реєстрацію зміни права власності: якщо вона проводиться за 2 години, треба сплатити 5 мінзарплат (6890 грн, раніше – безкоштовно), за добу – 2 мінзарплати (2756 грн), а якщо за 14 робочих днів – Всього 137,8 грн.

“Більшість будуть чекати два тижні, але до 2016 р нотаріус вносив дані до реєстру і видавав виписку з нього протягом години За два тижні очікування є небезпека, що квартиру перепродадуть ще раз!”, – каже Столітній.

За матеріалами: kurs.com.ua

У розділі : Новини , Суспільство

Попередня публікація Весняна ідилія з квадратними колесами

Наступна публікація Про скликання сьомої сесії міської ради сьомого скликання

Про автора

Публікації по темі

1 Коментар

  1. Валентина
    Відповіcти

    Мені сподобався фоторепортаж з Карпат. Дмитре, ти просто молодець, я наче сама там побувала. Круто!!!

Залишити коментар

Адреса вашої електронної пошти не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені ( обов’язкове )

Розсилка новин
  • Сергій Твердовський: «Треба шукати не провокаційні питання, а точки дотику і співпраці»
  • Местные выборы 2015: что они дали основным политическим игрокам и олигархам
  • В умовах сучасного ринку праці для служби зайнятості роботодавець залишається одним із головних клієнтів
  • Сесія з мілітарним присмаком
  • “Тот случай, когда я безгранично впечатлен”: Луганський письменник-фантаст в 1990 точно передбачив війну на Донбасі, – Казанський