В Україні скасували важливий документ: що робити власникам житла?

У зв’язку з введенням нового порядку реєстрації нерухомості, факти дарування, спадковості і угоди куплі-продажу житла будуть оформляти тільки при наявності сертифіката енергоефективності.

З 1 січня 2016 року в Україні набрав сили новий порядок реєстрації нерухомості. Як тепер зареєструвати своє право на нерухомість?

Є два головних нововведення. По-перше, свідоцтво про право власності як документ скасовується: замість цього право власності на нерухомість можна буде перевірити через інтернет. По-друге, реєстрація нерухомості може відбуватися у нотаріусів без обмежень.

Факт володіння нерухомістю підтверджуватиметься рішенням реєстратора про реєстрацію права на нерухомість в електронному вигляді. Право власності вважається зареєстрованим, коли рішення опубліковано на сайті Міністерства юстиції України. За бажання, власник може отримати роздруківку цього рішення, але ні підпису, ні печатки на ній не буде.

Ще одна новація – можливість провести через нотаріуса не тільки реєстрацію нерухомості, а й інші реєстраційні операції. Так, документи можна подати через Центри надання адмінпослуг. Серед нововведень – можливість оскаржити роботу реєстраторів і в суді, і в Мінюсті (або його територіальних органах).

З 1 січня 2017 року будь-яка угода купівлі-продажу, спадковості, дарування чи довгострокової оренди (від року) житла в Україні може бути оформлена винятково за наявності сертифіката енергоефективності.

Обозреватель .

У розділі : Головна , Новини , Суспільство

Попередня публікація На засіданні виконкому: міський голова звинуватив начальника управління освіти у підставі

Наступна публікація Гайдабуру відсторонено від виконання обов’язків першого заступника, ЦНАП допоможе збільшити надходження до бюджету, маслозавод незабаром знову запрацює

Про автора

Публікації по темі

Залишити коментар

Адреса вашої електронної пошти не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені ( обов’язкове )

Розсилка новин