Особливості проведення робіт у спекотну пору року!

У літню пору, коли підвищена температура повітря, важливо правильно організувати режим праці. При температурі повітря понад 30 °С працездатність людини починає падати, погіршується самопочуття. За такої високої температури практично все тепло, що виділяється, віддається у навколишнє середовище при випаровуванні поту.

Вода та солі, які виносяться із організму людини із потом, повинні заміщуватися, оскільки їхнього втрата призводить до згущення крові та порушення діяльності серцево-судинної системи.

Зневоднення організму на 6% викликає порушення розумової діяльності, зниження гостроти зору. Зневоднення на 15…20% призводить до смертельного наслідку.

Втрата солі позбавляє здатності утримувати воду в організмі, що викликає порушення діяльності серцево-судинної системи. За високої температури повітря та при дефіциті води в організмі посилено витрачаються вуглеводи, жири, руйнуються білки. Тривалий вплив високої температури у поєднанні зі значною вологістю може призвести до накопичення теплоти в організмі й до гіпертермії – стану, при котрому температура тіла піднімається до 38…40°С. При гіпертермії, як наслідок, тепловому ударі спостерігається головний біль, запаморочення, загальна слабкість, спотворення кольорового сприйняття, сухість у роті, нудота, блювання, потовиділення. Пульс та частота дихання прискорюється, в крові зростає вміст азоту та молочної кислоти. Спостерігається блідість, посиніння шкіри, зіниці розширені, годиною виникають судоми, втрата свідомості.

Згідно з п.2.9 «Санітарних норм мікроклімату виробничих приміщень» ДСН 3.3.6.042-99  для профілактики перегрівання працюючих в умовах спекотного мікроклімату організовують раціональний режим праці та відпочинку (стосується як офісів, виробничих приміщень, так і відкритих територій). У теплий період року при легкій роботі (офісна робота) максимально допустима температура повітря не повинна перевищувати 28 0 С, при важкій роботі (виробничі цехи) максимально допустима температура повітря не повинна перевищувати 26 0 С.

В умовах підвищеної температури рекомендується допускати до роботи осіб не молодше 25 і не старше 40 років.

При мікрокліматичних умовах, що перевищують допустимі параметри, внутрішньозмінний режим праці та відпочинку організовують за рахунок тривалості робочого часу.

Так, якщо температура повітря 35 °С і вище, тривалість роботи працівників на відкритих місцевостях має складати 15-20 хв., після чого має бути відпочинок не менше 10-12 хв. в охолоджуваних приміщеннях. Допустима загальна тривалість термічного навантаження за робочу зміну для осіб, які використовують спеціальний одяг для захисту від теплового випромінювання, — не більше 4-5 год., для осіб без спеціального одягу — 1,5-2 год. В охолоджуваних приміщеннях температура повітря має бути 24-25 °C, аби уникнути негативного впливу на організм великого перепаду температур. Якщо температура повітря сягає вище 37 °С, не рекомендується проводити роботи на відкритому повітрі. Робота за такої температури належить до небезпечних (екстремальних). За таких умов години роботи слід перенести на ранок або вечір. В умовах підвищеної температури рекомендується допускати до роботи осіб не молодше 25 і не старше 40 років. Для захисту від надмірного теплового випромінювання необхідно використовувати спеціальний одяг або одяг з натуральних тканин. Аби запобігти зневодненню організму, рекомендується дотримуватися питного режиму: пити воду часто і потроху. Під час виконання робіт середньої тяжкості за температури повітря більше 30 °С потрібно випивати не менше 0,5 л води на годину (одну склянку кожні 20 хвилин). Для відновлення водяного балансу рекомендується вживати підсолену (0,5% NаCl) воду (4...5 л на людину за зміну). Температура питної води, напоїв, чаю має бути + 10-15 °С. Разом з потом з організму людини активно виділяються солі та мікроелементи. Тому за підвищеної температури повітря рекомендовано вживати підсолену воду, мінеральну лужну воду, кисломолочні напої (знежирене молоко, молочна сироватка), соки, вітамінізовані напої, киснево-білкові коктейлі.

Особливу увагу хочу звернути на виконання робіт в закритому просторі: колодязях, колекторах, тунелях тощо так як саме при підвищеної температурі підвищується вірогідність виділення шкідливих парів і  газів.

Сергій Якименко, головний страховий

експерт з охорони праці відділення

ВД ФССНВ в Олександрійському районі.

About the author

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked ( required )

Розсилка новин